Niet alleen (1)

Barbara de Zoete heeft in Jorwert in juni 2018 kennis gemaakt met het christendom zoals dat bij Nijkleaster beoefend wordt. Bij toeval. Haar religieuze oorsprong is het boeddhisme. Het christendom raakte haar diep en inmiddels bereidt ze zich voor op haar doop. In deze serie, waar dit stukje er één van is, neemt ze u mee in het proces dat ze doormaakt. Ze schrijft deze serie op uitnodiging van Nijkleaster. Zo leeft Barbara naar haar doop toe en kunnen mensen uit de kringen van Nijkleaster en de gemeente Westerwert-Mantgum met haar meeleven. De doop zal naar verwachting op de vroege Paasmorgen, op 21 april om 06.00 uur plaatsvinden. (ds. Hinne Wagenaar)

Een korte Kennismaking met Barbara Jikai de Zoete

Wie met enige regelmaat meedoet aan het ochtendgebed en de kuier van Nijkleaster op de woensdagochtend, heeft mij waarschijnlijk wel eens ontmoet. Barbara Jikai uit Appelscha. Die na de lunch altijd bedelt om een lift naar Drachten, Leeuwarden of Heerenveen.

Met Pasen hoop ik gedoopt te worden in Jorwert. Maar een aantal van jullie kent mij als een zenboeddhistische non, met een geschoren hoofd en al. Hoe kan dat? In een aantal stukjes op deze website neem ik jullie de komende periode mee in de ontwikkelingen zoals ik die vanaf juni 2018 heb doorgemaakt met Nijkleaster in Jorwert als nexus.

Mijn naam is Barbara Jikai de Zoete, op het moment van dopen zal ik 53 jaar oud zijn. Zoals gezegd woon ik in Appelscha. Van oorsprong heb ik geen christelijke achtergrond. Of überhaupt een religieuze. Ik heb hoofdzakelijk bij de rijksoverheid gewerkt. Eerst Defensie en later Rijkswaterstaat. Inmiddels werk ik alleen nog als vrijwilliger.

Vanaf 2002 groeide bij mij interesse in het boeddhisme. En in 2007 focuste ik op de zen-variant. Deze trok mij zo aan, dat ik in 2010 in het Internationaal Zen Instituut de Noorder Poort te Wapserveen ging wonen voor een meerjarige training, intern. Met wat onderbrekingen en omwegen kwam ik er in 2014 terug, maar nu als deeltijdbewoner. De helft van de tijd was ik in het klooster de Noorder Poort. De andere helft woonde ik zelfstandig in Appelscha. In 2016 werd ik er geordineerd tot zenboeddhistische non. In Appelscha begeleid ik elke donderdagavond een meditatiegroepje. Gewoon bij mij thuis in de huiskamer.

Vanaf juni 2018 werd mijn interesse gewekt in het christendom. Met verregaande gevolgen. En daarover gaat deze serie.

Comments

 1. Lieve Barbara
  Shalom.
  Wat een fijn v en warm verhaal.
  Dit ga ik volgen hoor.
  op 26 April ben ik er niet maar in gedachten verbonden. Dat zeker.
  Gassho Modana

Speak Your Mind

*